Het grote wet- en regelgeving draadje

Nieuw? Vragen? Hier kan je ze kwijt. Tevens zullen veel van je vragen hier al beantwoord zijn. Ook tips & tricks kan je hier vinden.

Moderator: Panda

Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor Reliku » ma 15 sep 2014, 20:11

Hallo iedereen,

Aangezien dit het Newbie Forum is dacht ik misschien is het wel handig om een draadje te maken met daarin alle relevante info m.b.t. wat je moet doen om te kunnen (mogen) airsoften in Nederland, wat wel en niet mag en gewoon simpelweg antwoord op veelgestelde vragen.

Dit draadje is dus voornamelijk wat betreft vragen wat betref wetgeving, niet wat nou de coolste gear is of de beste replica.

Om te mogen airsoften in Nederland heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een actief NABV lidmaatschap (en pas) en een gecertificeerde (later meer hierover) veiligheidsbril. Als je als introducee of buitenlander meedoet is het natuurlijk een iets ander verhaal, maar daar is dit stukje niet voor geschreven, want die hoven zich hier doorgaans (nog) niet druk over te maken.

NABV lidmaatschap

Om een NABV lidmaatschap te verkrijgen moet men aan een aantal eisen voldoen:

-minimaal 18 jaar zijn
-een verklaring omtrent gedrag kunnen krijgen (dus geen strafblad hebben e.d.)
-geen geestelijke aandoening hebben die de veiligheid in gevaar brengt
-en nog een aantal kleine dingen die ruwweg op hetzelfde neerkomen.

Aangenomen dat iedereen die hier komt airsoften aan deze eisen voldoet hoeft hier niet zo veel aan toegevoegd te worden.

Goed, je hebt je VOG gekregen, je NABV lidmaatschap aangevraagd, grofweg 100 euro uitgegeven en hebt nu zo'n mooi NABV pasje in huis.

Afbeelding

Replica's

Nu mag je een aantal dingen, zoals meedoen aan evenementen, airsoftapparaten hebben en vervoeren (naar evenementen), onderhoud eraan plegen, en je neus mee peuteren als je dat graag wilt. Let wel dat dit alles op privé terrein moet gebeuren. Je mag dus niet een airsoftapparaat bij je hebben in openbare ruimtes o.i.d., tenzij goed verpakt en je hem bij je hebt omdat je onderweg naar of van een evenement bent. Ook het testen en onderhoud mag alleen maar in privé ruimtes gebeuren. In je achtertuin mag wel, maar dan op voorwaarde dat dit niet vanaf de openbare weg zichtbaar is. Overigens is het in dat geval ook verstandig dat je je buren inlicht voordat je je eerste BB's gaat afschieten op een kartonnen doos.

Munitie

Over BB's gesproken, dat brengt ons naar het volgende punt. Wettelijk gezien zijn alleen airsoftapparaten (de daadwerkelijke replica's) gereguleerd, maar er zijn nog een aantal aanvullende NABV eisen waar je óók aan moet voldoen. Als je deze regels overtreedt dan overtreedt je geen wet, maar loop je wel het risico om met de vereniging in de problemen te komen, hetgeen niet aan te raden is.

De meeste BB's zijn te koop in de maten van 6 en 8mm. In Nederland is echter alleen 6mm toegestaan. Ook moeten het "bio" BB's zijn, dus biologisch afbreekbaar.

Afbeelding

Alle andere vormen van BB's (en dus ook replica's!!!) zijn dus nog steeds verboden, zoals 4.5mm en 8mm. Koop deze dus niet, hiermee kan je significant in de problemen komen!

(nouja, 8mm plastic balletjes vallen natuurlijk wel mee. Maar een 8mm replica niet!)

Opslag

Vervolgens heb je een opslag nodig (en transportmethode) voor je airsoftapparaten. Ook hieraan zijn eisen verbonden, maar dat valt eigenlijk best mee. Een tijd terug was er een mythe dat je een daadwerkelijke wapenkluis o.i.d. nodig had, maar dat is absoluut niet het geval. Airsoftapparaten zijn namelijk niet gevaarlijk, ze zien er alleen gevaarlijk uit. Een vorm van opslag waarmee de replica's achter een slot zitten is in principe voldoende. In vele gevallen zul je mensen een kast hiervoor zien gebruiken, maar een "gun case" of foedraal met een slotje erop is ook prima. Uitgangspunt is dat ze niet direct voor (af)dreigen gebruikt kunnen worden. Een foedral o.i.d. is sowieso handig om te hebben als je je replica's gaat vervoeren.

FPS limiet

Goed, nu hebben we lidmaatschap, omgang met replica's, BB's en opslag gehad. Wat ook belangrijk is zijn de specs van de replica zelf. Eerder kwam al even aan bod dat alleen een kaliber van 6mm toegestaan is, maar dit is niet de enige eis. Wettelijk gezien mogen airsoftapparaten niet harder schieten dan een schotkracht van 3.5J.

Ik kan je vast vertellen, 3.5J is errug hard. Bij de meeste skirms zal de maximum schotkracht van semi- en volautomatische replica's 360fps zijn met 0,20g BB's, dit komt overeen met 1.13J. Op bolt-action replica's (snipers) zal deze limiet vaak 500fps zijn, hetgeen overeenkomt met 2.8J. Wettelijk gezien mag je dus best harder schieten, maar dan mag je dus veelal niet met je replica spelen op een skirm, dus zo heel veel heb je daar niet aan. Bovendien is het niet leuk om verwondingen op te lopen omdat mensen te hard schieten!

Afbeelding

Bril

Nu hebben we zo'n beetje alle regelgeving wat betreft de replica's zelf gehad, maar er is nog één heel belangrijk object dat bij elke airsoft discipline vereist is: de veiligheidsbril.

Afbeelding

De bril moet officieel het keurmerk EN166 hebben, dat betekent dat ie niet uit elkaar spat als er BB's tegenaan vliegen. Los daarvan is er niet veel vereist, maar het is desalniettemin verstandig om een goede, stevige en betrouwbare bril te hebben. Je hebt maar één paar ogen, en als je enig idee hebt hoeveel schade een BB aan kan richten dan hoef ik niet uit te leggen hoe belangrijk het is om je ogen te beschermen.

Los van de oogbescherming is er niets verplicht (als je graag wilt mag je gerust in je onderbroek rondrennen), maar er is natuurlijk een verschil tussen wettelijk verplichte gear en aan te raden gear ;)

Wat NIET mag

Dus, nu heb je alles bij elkaar, je hebt je lidmaatschap, je bril, je replica, goede BB's, opslag en transport, maar je wilt nog een aantal toevoegingen aan je gear:

Afbeelding

Afbeelding

Helaas mensen (ik vind het ook jammer), maar dit is in Nederland verboden. Dit is omdat ze niet onder de vrijstelling van airsoftapparaten vallen, en daarmee zijn het nog steeds categorie I (vuur)wapens. Misschien dat hier in de toekomst ooit nog ruimte voor komt, maar voorlopig zul je voor dit soort dingen nog naar het buitenland moeten.

Het is dus niet alleen verboden in het gebruik, maar ook het bezit is illegaal! Niet doen dus ;)

Bottomline

Al met al is Airsoft een erg mooie sport, en mag je in Nederland best veel vergeleken met een aantal jaar geleden. Als we deze situatie willen behouden (en zelfs willen verbeteren) dan is het ook vereist dat er zich weinig tot geen incidenten voordoen die betrekking hebben op de sport. Het is dus belangrijk dat je je altijd aan deze wetgeving houdt, het laatste wat je wilt is ergens in een krantenkop eindigen. In geval van twijfel, vraag het na, doe niet zomaar iets! Airsoft is een jonge sport in Nederland met een niet al te beste reputatie, dus het is iedereen z'n taak om dit zo veel mogelijk te verbeteren :)

Goed, met deze korte uitleg hoop ik wat meer duidelijkheid geschapen te hebben bij wat wel en wat niet mag. Als ik iets vergeten ben (gebeurt toch altijd), voeg het dan hieronder bij, dan zal ik het aanpassen. Nogmaals, dit gaat over wet- en regelgeving, je mag best toe voegen of dingen aan te raden zijn of niet, maar het gaat er hier om wat wel en niet mag. Bedankt voor het lezen, en happy airsofting! ;)
Check ook mijn facebook pagina
Als ik na een paar dagen nog niet reageer op een PM, stuur er dan nog een ;)
Avatar gebruiker
Reliku
 
Berichten: 4178
Geregistreerd: di 15 jan 2013, 17:11
Camouflage: Flecktarn
Replica Collectie: VSR-R // M4 RIS gbbr // KAC PDW gbbr // MK18 aeg // te veel sidearms

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor Jack » wo 17 sep 2014, 10:26

Even een kleine aanvulling op het gedeelte "Replica's"
Testen en onderhouden mag inderdaad alleen op het adres waar de pashouder staat ingeschreven op prive/ open skirms.

Maar thuis mag je alleen knutselen aan je aa's als niemand in de buurt is. Nee zelf vrouw vriend/in of je beste maat. Geld het zelfde voor testen en opslag.
Avatar gebruiker
Jack
 
Berichten: 140
Geregistreerd: zo 09 feb 2014, 20:42
Woonplaats: zuid-limburg
Camouflage: kl olive
Replica Collectie: J&G styer aug a4 full ris tan - acog sight en tactical flashlight, asg glock 18c gbb, Tokyo marui glock 17 spring, JG mp5

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor Archangel-17A » wo 17 sep 2014, 10:35

En voeg wat toe omtrent de wetgeving van radio communicatie, wat is wel en niet toegestaan (zoals alleen PMR, < 0,5 watt etc).
Archangel-17A
 

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor opa » wo 17 sep 2014, 17:41

Mag je AA gebruiken in de achtertuin ?
airsoftclubnederland nl heeft een volledig nieuwe website met een airsoft marktplaats
Avatar gebruiker
opa
 
Berichten: 656
Geregistreerd: za 13 sep 2014, 14:19
Camouflage: niet
Replica Collectie: Wolverine SMP + inferno + hydra

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor Jack » wo 17 sep 2014, 17:56

Wat heet gebruiken?

Je mag enkele test schots doen dus geen geheel magazijn leegschieten en het mag op gen enkele manier vanaf de straat zichtbaar zijn. Tevens is het verstandig de buren in te lichten zodat je niet ineens de hele straat vol hebt staan met een arrestatie team.
Avatar gebruiker
Jack
 
Berichten: 140
Geregistreerd: zo 09 feb 2014, 20:42
Woonplaats: zuid-limburg
Camouflage: kl olive
Replica Collectie: J&G styer aug a4 full ris tan - acog sight en tactical flashlight, asg glock 18c gbb, Tokyo marui glock 17 spring, JG mp5

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor Excessed » wo 17 sep 2014, 18:01

Aanvulling op de bril:

KOOP GEEN TROEP.

Die keuring is enkel een keuring gebasseerd op een getal wat nergens over gaat. De meest simpele vorm van de EN166 houd GEEN bb tegen. Koop dus een goed merk zoals ESS, Oakley, Revision.
Afbeelding
Youtube Channel voor airsoft en andere onzin.
Avatar gebruiker
Excessed
 
Berichten: 915
Geregistreerd: di 22 jan 2013, 10:46
Woonplaats: Groesbeek
Camouflage: DPM, MarPat, PMC, Mandrake
Replica Collectie: Bolt b4 sopmod, Maruzen APS2, WE m1911, ICS transform 4

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor opa » wo 24 sep 2014, 13:13

Op de pagina van
NAVB geeft aan dat in de achtertuin niet mag ?

In huis heb ik te weinig ruimte en de vrouw vindt het maar niks.
Voor stallen van mijn oldtimer heb een gesloten loods/bedrijfsunit mag ik daar testen/oefenen of moet je dit adres apart aanmelden bij NABV ?
En is er mogelijkheid om een 2e adres aan te melden ?
airsoftclubnederland nl heeft een volledig nieuwe website met een airsoft marktplaats
Avatar gebruiker
opa
 
Berichten: 656
Geregistreerd: za 13 sep 2014, 14:19
Camouflage: niet
Replica Collectie: Wolverine SMP + inferno + hydra

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor Reliku » wo 24 sep 2014, 13:57

Je mag gewoon in een prive ruimte testen, dus ook in de achtertuin. Echter: als de achtertuin vanaf de openbare weg zichtbaar is dan is het niet toegestaan. Testen mag alleen op plekken die niet voor derden zichtbaar zijn.

Je mag 'm in ieder geval niet meenemen ergens naartoe, tenzij je een prive evenement aangemaakt hebt bij de NABV. Dan maak je gewoon een evenement voor 1 persoon aan en dan is er niets aan de hand ;)
Check ook mijn facebook pagina
Als ik na een paar dagen nog niet reageer op een PM, stuur er dan nog een ;)
Avatar gebruiker
Reliku
 
Berichten: 4178
Geregistreerd: di 15 jan 2013, 17:11
Camouflage: Flecktarn
Replica Collectie: VSR-R // M4 RIS gbbr // KAC PDW gbbr // MK18 aeg // te veel sidearms

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor opa » wo 24 sep 2014, 14:10

Heb al gezocht maar hoe/waar doe je dat ?
airsoftclubnederland nl heeft een volledig nieuwe website met een airsoft marktplaats
Avatar gebruiker
opa
 
Berichten: 656
Geregistreerd: za 13 sep 2014, 14:19
Camouflage: niet
Replica Collectie: Wolverine SMP + inferno + hydra

Re: Het grote wet- en regelgeving draadje

Berichtdoor Reliku » wo 24 sep 2014, 15:34

Check ook mijn facebook pagina
Als ik na een paar dagen nog niet reageer op een PM, stuur er dan nog een ;)
Avatar gebruiker
Reliku
 
Berichten: 4178
Geregistreerd: di 15 jan 2013, 17:11
Camouflage: Flecktarn
Replica Collectie: VSR-R // M4 RIS gbbr // KAC PDW gbbr // MK18 aeg // te veel sidearms

Volgende

Keer terug naar Newbie Forum