4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Hier kun je al je vragen en nieuwtjes kwijt over Airsoft.

Moderator: Panda

4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Adriaan77 » wo 07 feb 2018, 14:31

Beste allemaal...

Ik zit al een tijdje met de volgende vraag, "is een 4,5mm Co2 diabolo replica legaal in NL of niet?".
Voordat de vraag komt... wat wil je ermee, 6mm bb is toch goed genoeg ?
Nee, voor sommige niet... een mooie 4,5mm diabolo replica is prachtig om op zolder of in de tuin (of nog liever op een schietbaan) mee te kaartschieten of te plinken.

Ik heb er al veel over gelezen en er zelfs contact met justis en de lokale politie over gehad, en ik kom tot de volgende conclusie.

De NABV wordt veeel te hoog opgehemeld en lijkt tegenwoordig als enige op dit gebied de wet en het recht te bepalen.
Echter... volgens de wetgeving is het bezit van een Co2 4,5mm replica pistool dat met loden diabolos schiet gewoon legaal.... mits je lid bent van de NABV en het apparaat niet meer kracht heeft dan 3,5 Joule.

Ik lees overal reacties over de regels en eisen die de NABV stelt voor de airsoft sport, maar dat is niet de wet !
Dat zijn slechts de regels die gelden voor de airsoft sport in NABV verband.
Voor de wet geld alles wat op gas, veer of luchtdruk werkt met een schotkracht van 3,5 Joule of minder onder de airsoft wetgeving (ongeacht waar het mee schiet, lood, staal of plastic).

Dit betekend dus dat je er niet mee bij de NABV mag spelen, maar je het wel degelijk in bezit mag hebben om thuis mee te schieten op een zoldertje. Ook al valt het niet onder de regels van de NABV, je houd je wel aan de wet als je lid bent van de NABV.

Enkele veel gehoorde reacties:
Volgens de wet is jou 4,5mm schietende replica legaal, maar doordat hij niet in de beschrijving van de NABV past is er op dit moment geen mogelijkheid om een vrijstelling voor deze replica te krijgen...
Hier ben ik het dus niet mee eens, want de NABV staat niet boven de wet. Bij de NABV is het gebruik hiervan dus niet toegestaan, maar buiten de NABV wel !

aangezien de NABV de enigste vereniging is, en die wél restricties op kaliber hebben, kun je dus niet aan alle bepalingen voldoen voor de wetgeving...
Wel dus, want de NABV bepaalt niet de wet. De wet eist dat je lid moet zijn van de NABV en dat de schotkracht onder de 3,5J moet liggen.

Je krijgt via het NABV lidmaatschap dus vrijstelling om je 6mm Airsoft-apparaat in huis te mogen opslaan en onderhouden. Elk ander kaliber is op basis van dit lidmaatschap niet toegestaan, en daardoor in overtreding met de WWM.
Niet waar.... Elk ander kaliber is op basis van dit lidmaatschap niet toegestaan te gebruiken binnen NABV verband, maar volgens de wetgeving wel buiten de NABV (mits je lid bent van de NABV).

Kortom... erg krom dus allemaal....
Maar dat de NABV bepaalde eisen stelt binnen hun vereniging, houd niet in dat al het andere verboden is.
Zolang we ons houden aan de eisen die in de WWM staan, is dus ook een 4,5mm Co2 replica in Nederland toegestaan.
Dit is mij ook verteld door de dienst Justis en door de lokale politie.
Adriaan77
 
Berichten: 17
Geregistreerd: vr 06 okt 2017, 21:11

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Reliku » wo 07 feb 2018, 14:47

Interessante stelling. In mijn optiek (maar ik ben geen jurist) correct, maar er is wel iets waar je rekening mee moet houden.

De wet schrijft maximaal 3.5 J voor en geen kaliber. Dus zolang je lid bent van een door de minister erkende airsoftvereniging, mag je alles wat lijkt op een vuurwapen en maximaal 3.5 J schiet d.m.v. gas, lucht of veerdruk in huis hebben in een deugdelijke opslag.

De NABV zegt echter dat jij dat niet mag, de NABV zegt dat jij enkel 6 mm mag hebben want dat is hun definitie van een airsoftapparaat.

Maar de NABV staat niet boven de wet, zo lang de wet zegt dat het mag dan doe je niets verkeerd.

Wat je wél doet, en da's iets om rekening mee te houden... Je overtreedt de regels van de NABV. Daarmee heeft de NABV de mogelijkheid om je een waarschuwing te geven en als je niet luistert dan kun je technisch gezien geroyeerd worden. Aangezien de NABV een ongemakkelijke monopolie heeft (die voor de NABV toevallig erg goed uit pakt, maar dat ter zijde....) is dat iets wat je niet wilt.

Dus... Breek je de wet? Nee. Overtreed je de NABV regels? Ja, in mijn optiek wel. Daarmee doe je in principe nog niets verkeerd, maar wees je hier wel bewust van...
Check ook mijn facebook pagina
Als ik na een paar dagen nog niet reageer op een PM, stuur er dan nog een ;)
Avatar gebruiker
Reliku
 
Berichten: 4178
Geregistreerd: di 15 jan 2013, 17:11
Camouflage: Flecktarn
Replica Collectie: VSR-R // M4 RIS gbbr // KAC PDW gbbr // MK18 aeg // te veel sidearms

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor QuickFix » wo 07 feb 2018, 15:32

Voor zover ik weet (maar ik kan het mis hebben) zijn alle voorwerpen die gelijkend aan een vuurwapen zijn verboden, tenzij:
  • Demil van na 1870 met certificaat
  • Zwartkruit van voor 1870 (certificaat optioneel)
  • Lucht (airsoftreplica met ontheffing via lidmaatschap van NABV)
  • CE speelgoed richtlijn (alleen onder de 18, daarboven verboden)
Luchtdrukpistolen (kaliber verder onbelangrijk) die wel gelijkend zijn aan een vuurwapen (zoals ze oa. in Duitsland te koop zijn) zijn verboden: je ziet deze om die reden in Nederland ook niet in de winkel.

Artikel 3a van RWM zegt duidelijk:
Wetsartikel schreef:voorwerpen die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertonen met vuurwapens of met voor ontploffing bestemde voorwerpen, met uitzondering van speelgoedvoorwerpen als bedoeld in de Richtlijn 2009/48/EG;

Dan kun je nog een discussie voeren over wat nou precies "Vuurwapengelijkend" is (mijn moeder kon het verschil ook nooit zien tussen een luchtdrukpistool en een vuurwapen, terwijl ik jarenlang met beide categorieën gewerkt/gesport heb).

Aangezien airsoftreplica's (in de regel) vuurwapengelijkend zijn (realisme is nou juist een onderdeel van onze sport) heb je een ontheffing nodig, welke je alleen kunt krijgen door lid te worden van de NABV.
Deze kan vervolgens in zijn bepalingen opnemen dat alleen bepaalde categorieën toegestaan zijn (in dit geval 6mm met een limiet aan de mondingsenergie).

In deze context staat de NABV niet boven de wet, maar zorgt er juist voor dat iets, dat normaal gesproken verboden is, onder bepaalde voorwaarden toch kan worden toegestaan.

Lijkt een projectielschietend voorwerp niet op een vuurwapen, dan maakt het kaliber niet uit en zijn ze gewoon toegestaan, mits niet door een explosief aangedreven (zoals bijvoorbeeld een NERF of balletjespistool in de vorm van een dolfijn).
In beginsel valt een doorsnee luchtbuks hierdoor dus ook onder de toegestane projectielschietende voorwerpen.

Klik hier voor de originele afbeelding
Deze afbeelding is verkleind. Klik op de afbeelding om deze op ware grote te bekijken.

Klik hier voor de originele afbeelding
Deze afbeelding is verkleind. Klik op de afbeelding om deze op ware grote te bekijken.
Assumption is the mother of all f*ck-ups
Avatar gebruiker
QuickFix
 
Berichten: 2238
Geregistreerd: vr 06 maart 2015, 00:44
Woonplaats: Oosterhout (nb)
Camouflage: Fel-oranje hitvest
Replica Collectie: M16A4, 416D, MP5, Mini UZI, Škorpion vz. 61, PPK/S, PPQ M2, P226, P5, P88, P99 DAO, Browning 1910, M1911A1, M92F/M9, Mauser Hsc, Colt .25, USP Compact

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Marcellus35ad » wo 07 feb 2018, 17:13

Het apparaat zelf zal wel voldoen aan de wet, echter als je geen lidmaatschap hebt van een airsoftvereniging in Nederland overtreed JIJ de wet.

Aangezien de NABV het monopolie heeft als airsoftvereniging en de wetgever besloten heeft tot nader order alleen met die vereniging zaken te doen heb je een uitdaging.

Enige optie die je hebt is volgens mij je beroepen op het artikel 8 van de grondwet; vrijheid van vereniging. Dit kan je alleen verboden worden door de rechter als hij van mening is dat jou vereniging een strijd is met de openbare orde. Wat niet zo is omdat je met dezelfde zaken bezich bent als de NABV (of niet?).

Je begint dan je eigen airsoftvereniging met eigen huisregels. Justitie hoeft dan nog steeds geen zaken met jou te doen, maar je voldoet dan wel aan de wet dat je lid bent van een vereniging. Nml. je eigen vereniging. Als je apparaat dan ook nog steeds aan de wet voldoet is er geen probleem lijkt mij.

Disclaimer; ook ik ben geen jurist, maar ik kan net als jou wel lezen dus moet dit een kloppend verhaal zijn.

Mocht je het willen proberen hou ons dan op de hoogte. Ik denk dat er meer dan 2 mensen interesse hebben in een 2e airsoftvereniging in Nederland.
Marcellus35ad
 
Berichten: 483
Geregistreerd: do 05 maart 2015, 09:51
Camouflage: Swiss Alpenflage
Replica Collectie: Specna M16 met M203

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Reliku » wo 07 feb 2018, 18:27

Quickfix, je overtreedt nog steeds geen wet. Je bent namelijk lid van een door de minister erkende airsoftvereniging en dat is alles wat de wet eist om een airsoftapparaat te hebben (volgens de wet is een airsoftapparaat een op een vuurwapen lijkend ding dat d.m.v. gas, lucht of veer een projectiel af schiet met max 3.5 J). Je voldoet dus aan alle eisen van de wet (want je bent lid van een door de minister erkende vereniging) dus voor de wet doe je niks fout.

Voor de NABV doe je wel wat fout, want je overtreedt hun huishoudelijk reglement. Maar da's geen overtreding van de wet of misdrijf, je houdt je alleen maar niet aan de regels van een vereniging en daarom kan de vereniging je royeren in het meest extreme geval.

De wet vindt het niet erg dat jij je niet aan de verenigingsregels houdt. De handhaver ook niet. Zo lang je je maar aan de wet houdt. En dat doe je, want je bent lid van een door de minister erkende .... ja je snapt het verhaal ;)

Het gevaar hier is dat als je als NABV lid geroyeerd wordt, je niet meer lid bent van een door de minister erkende airsoftvereniging en zodra je geen lid meer bent mag je volgens de wet GEEN airsoftapparaat meer hebben. Maar zo lang je niet geroyeerd wordt mag je de NABV regels zo veel overtreden als je wilt, daar kun je nooit voor veroordeeld worden.

Zelfde verhaal als toen met dat "in camo bij skirms verschijnen". Voor de wet doe je niks fout, maar je overtreedt wel de regel die de NABV in hun grote NABV boek geschreven heeft.

Dus, mag het? Volgens de wet wel. Van de NABV niet, maar de NABV gaat niet over de wet. Worst case scenario: je wordt geroyeerd als NABV lid en dan heb je wel een probleem.

Maar ik moet nog zien dat iemand daadwerkelijk geroyeerd wordt voor het hebben van een 4.5 mm replica of voor het verschijnen op een skirm met camo aan.

Niet dat ik het ga proberen of uit ga lokken ofzo. Als iemand zich geroepen voelt, ga je gang, maar ik ben wel tevreden met mijn 6 mm AA's :lol:

Een tweede vereniging opzetten wordt al sinds de NABV bestaat over gesproken. Probleem is dat die vereniging door de minister erkend moet zijn. Wordt een hele uitdaging denk ik, ook al zou je misschien via vrijheid van vereniging wel iets kunnen proberen, ik ga er niet aan beginnen :P
Check ook mijn facebook pagina
Als ik na een paar dagen nog niet reageer op een PM, stuur er dan nog een ;)
Avatar gebruiker
Reliku
 
Berichten: 4178
Geregistreerd: di 15 jan 2013, 17:11
Camouflage: Flecktarn
Replica Collectie: VSR-R // M4 RIS gbbr // KAC PDW gbbr // MK18 aeg // te veel sidearms

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Oddball » wo 07 feb 2018, 19:34

De hele stelling is belachelijk.

Is een 4,5 mm diablo geschikt voor de airsoftsport? Nee, case closed.

Ik vindt het dieptriest dat er kennelijk nog steeds mensen zijn die bewust airsoft willen gebruiken om bewust illegaal zaken aan te schaffen. Verder overtreedt je als je je niet aan de nabv regels houdt wel degelijk de wet daar de overheid de erkende verenigingen heeft opgelegd de regels omtrent de sport te bepalen.
Avatar gebruiker
Oddball
 
Berichten: 515
Geregistreerd: zo 23 jun 2013, 20:04
Camouflage: Multicam
Replica Collectie: A whole collection

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Syro » wo 07 feb 2018, 19:48

Is het eigenlijk niet kortweg zo te zien:

De NABV stelt dat het kaliber 6mm moet zijn, hiervoor is moeite gedaan om het gelegaliseerd te krijgen. Bezit je ander kaliber zonder een expliciete vergunning, is het gewoon overtreding van de wapenwet? Ookal schrijft de NABV de wet niet voor, er zijn wel duidelijke regels wat de eisen betreft voor het bezitten van airsoft-replica's. Ben je lid van de NABV en bezit je een replica met een kaliber van 4,5mm, valt deze niet onder de regels van de NABV, maar breng je wel je lidmaatschap in gevaar als je geen expliciete vergunning hebt. Je NABV lidmaatschap is in principe een vergunning voor bezit van replica's die 6mm schieten, alle andere kalibers vallen dan toch gewoon onder de wapenwet?
528 Special Operations Command - Whenever the situation requires specialists.

No guts, no glory.
Avatar gebruiker
Syro
 
Berichten: 260
Geregistreerd: ma 14 nov 2016, 00:39
Camouflage: Flecktarn, OD, DPM Woodland
Replica Collectie: Well MB02, JG G36KV, WE Biohazard M9, Cyma USP, Galaxy MP5k, TM Five-seveN

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Bumfiddler » wo 07 feb 2018, 20:52

Mischien een heel klein hijack'je ertussenin maar 8mm bb's mogen ook niet in nederland toch ?

wat best wel raar is want het zijn gewoon bb's maar alleen 2mm groter in diameter XD
Bumfiddler
 
Berichten: 392
Geregistreerd: do 21 sep 2017, 08:40
Woonplaats: Kruipruimte
Camouflage: Multicam Black
Replica Collectie: TM M4 MWS, APS CAM870P, TM HI Capa, ASG MP9, WE MP5

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Adriaan77 » wo 07 feb 2018, 21:17

Reliku schreef:Wat je wél doet, en da's iets om rekening mee te houden... Je overtreedt de regels van de NABV. Daarmee heeft de NABV de mogelijkheid om je een waarschuwing te geven en als je niet luistert dan kun je technisch gezien geroyeerd worden.


Dat vraag ik me af.
Als ik keurig netjes toegestane airsoft apparaten bezit voor de airsoft sport/hobby, en ik ben daarvoor lid bij de NABV, dan is dat geheel volgens de regels. Als ik vervolgens daarnaast een 4,5mm luchtdruk pistool zou hebben liggen, dan doe ik volgens mij ook niets fout.
Voor de airsoft sport/hobby mag ik enkel de 6mm bb airsoft spullen gebruiken.
Als ik daarnaast een 4,5m in huis heb, dan heeft de NABV daar in principe niets mee te maken zolang ik die niet voor de airsoft gebruik. Ik houd me wel aan de wet en regels, want ik ben lid van de NABV en mag dus een 4,5mm Co2 pistool bezitten als deze minder dan 3,5Joule kracht heeft.

Dit is tenminste wat ik in de wetgeving lees, en wat Justis mij ook verteld.
Sterker nog... Ik heb de dienst Justis dit uitgebreid gevraagd en per email zelfs een foto van een 3,5J 4,5mm replica (Colt en Beretta) uit Belgie meegestuurd, en ze zeggen zelf ook dat als je lid van de NABV bent je deze apparaten mag aanschaffen en bezitten.

(niet dat dit het geval is, en ik wil natuurlijk ook geen problemen, maar dit houd me wel bezig, want als het legaal is of word vind ik het wel erg interessant).
Laatst bijgewerkt door Adriaan77 op wo 07 feb 2018, 21:37, in totaal 2 keer bewerkt.
Adriaan77
 
Berichten: 17
Geregistreerd: vr 06 okt 2017, 21:11

Re: 4,5mm diabolo, NABV & Wetgeving !!!

Berichtdoor Adriaan77 » wo 07 feb 2018, 21:27

Dan nog een simpel voorbeeld...

De wet stelt: Onder airsoft apparaten vallen alle replicas tot 3,5 joule op gas, veer of lucht druk.
En die mag je volgens de wet in bezit hebben als je lid bent van een airsoftvereniging.
Laten we zeggen dat je voor de wet legaal pistool 1,2,3,4 en 5 mag bezitten met een lidmaatschap.

Vervolgens stelt de airsoft vereniging.... wij willen enkel de nummers 3,4 en 5 toelaten voor gebruik binnen onze sport en onze vereniging.

Prima, dat mag de airsoft vereniging stellen, maar dat maakt niet dat vervolgens automatisch nummer 1 en 2 verboden zijn bij de wet, die zijn nog steeds legaal, alleen niet bij die vereniging.

Daarom zeg ik.... volgens mij word de NABV als monopolie nogal overdreven veel macht en zeggenschap gegeven.
Adriaan77
 
Berichten: 17
Geregistreerd: vr 06 okt 2017, 21:11

Volgende

Keer terug naar Airsoft Algemeen